ПЕТ-КТ – безболісна діагностика раку

Позитронна-емісійна комп’ютерна томографія (ПЕТ-КТ) це обстеження, сучасний метод діагностики пухлин, використовується в онкології для ранньої діагностики ракових захворювань, оцінки поширеності пухлинного процесу та ефективності хіміо і променевої терапії. ПЕТ-КТ проводиться у місті Києві в Всеукраїнському центрі радіохірургії Клінічної лікарні «Феофанія».

Коли і кому слід робити ПЕТ-КТ. Показання.

Пухлини голови та шиї, рак молочної залози, первинний рак легень у тому числі оцінка процесів у пацієнтів з поодинокими вузлами в легенях, пухлини системи травлення, в тому числі рак стравоходу, печінки (холангіокарцинома та метастатичний рак), підшлункової залози та колоректальний рак, рак нирки, передміхурової залози, яєчників, шийки та тіла матки, лімфопроліферативні захворювання, злоякісна меланома, пухлини опорно-рухового апарату, пошук первинного пухлинного вогнища у пацієнтів з анонімними метастазами.

Як підготуватися до обстеження ПЕТ-КТ?

На обстеження ПЕТ-КТ із застосуванням ФДГ (фтордезоксиглюкози) слід прийти натщесерце. За скільки годин до обстеження не слід приймати їжу, пацієнту має повідомити лікар. Це залежить від того, на якому органі буде акцентуватися обстеження. При ПЕТ головного мозку та організму в цілому не слід приймати їжу за 4-6 годин до обстеження, а наприклад при ПЕТ серця – за 12 годин. Ні в якому випадку не слід приймати в цей період продукти та напої, що містять цукор, пити можна лише не солодкий чай або воду. Крім того, пацієнт має уникати будь-яких фізичних навантажень за день до дослідження. Забороняється куріння в день сканування. Варто зручно одягнутися та залишити всі прикраси з цінними речами вдома. Час проведений у відділенні пацієнтом займе близько трьох годин. Якщо пацієнт хворіє на цукровий діабет, можливо знадобиться нормалізувати рівень цукру в крові, тоді відповідно збільшиться час проведений у відділенні.

Як проходить процедура?

До введення препарату пацієнт повинен спокійно відпочити після дороги, випити води. Після внутрішньовенної ін’єкції ФДГ пацієнт знаходиться в теплій, затишній та затемненій палаті не менше 20 хв., що необхідно для вирівнювання концентрації ФДГ в тканині та крові. Весь цей час забороняється розмовляти та рухатись, щоб запобігти накопичення ФДГ в активованих м’язах, що може призвести до труднощів інтерпретації зображень і навіть діагностичних помилок. Перед виконанням процедури пацієнт має спорожнити сечовий міхур. У випадку введення контрастної речовини пацієнт може відчути легке відчуття тепла та нудоти.

Якщо пацієнт хворий на цукровий діабет дуже важливо повідомити про це лікаря. В залежності від індивідуального випадку хворого та типу цукрового діабету, пацієнт отримає особливі рекомендації щодо підготовки до обстеження.

Процес сканування

Введений радіоактивний трейсер на протязі години розподілиться по всьому організму та досягне «цільових» тканин. Після цього пацієнта вкладають на зручну кушетку для обстеження, яка обережно та повільно рухатиметься крізь простору кільцеподібну камеру ПЕТ-сканера. Процедура займає від 20хв до однієї години для повного сканування тіла. На протязі цього часу пацієнт повинен розслабитись, лежати тихо і спокійно, щоб не зіпсувати якість зображень. Якщо пацієнт страждаєте від болісних хвороб, наприклад, кісток чи суглобів, попереджаємо, повідомити нам перед початком вимірів, так, щоб лаборанти лікарні «Феофанія» могли планувати відповідні позиціонування та перерви між вимірами.

Що робити після обстеження?

Після закінчення обстеження, як правило, не треба приймати особливих запобіжних заходів. Аналіз та інтерпретація знімків займає багато часу. Після цього радіолог ставить діагноз та обговорює з пацієнтом результати обстеження чи передає їх лікарю пацієнта.
Після дослідження відсутній ризик значного радіаційного опромінення інших осіб чи навколишнього середовища від радіаційної емісії тіла пацієнта, але все ж таки слід мінімізувати контакти з вагітними жінками чи дітьми. Пацієнт може запитати лікаря щодо тимчасового обмеження своєї здатності керування автомобілем: бажано, щоб після обстеження пацієнта забрав хтось із дорослих близьких людей. На протязі перших 24 год. після дослідження, пацієнт має уникати управління автомобілем, велосипедом та мотоциклом, не повинен займатися небезпечними видами діяльності, приймати важливі рішення та пити алкоголь.
Після того як пацієнт покине центр, він може, як звичайно, вживати їжу та напої. Посилене вживання рідини сприяє виведенню радіоактивних речовин з організму.

  • Share this post

Previous Article Сучасне лікування делікатної проблеми-опущення та випадіння внутрішніх статевих органів у жінок
Next Article Лікування хвороби Гоше

Comments

  1. Добрий день, який контраст використовується при раку простати. Чи є він у вас. Ціна процедури. Наперед вдячна

    • Доброго дня! У мами рак грудні, яка вартість мрт на груди і на все тіло? Буду дуже вдячна за відповідь!

    • Швець Тетяна

      Яка вартість ПЕТ-кате голови та горла?, як записатися?

      • Доброго дня, запис на ПЕТ/КТ та деталі за телефонами:
        +38(096)492-76-54, +38(044)259-63-61

    • Скажіть чи можна приймати гормони медрол перед пет кт?Як вони впливають на результат?

      • Виктория Козырь

        Здравствуйте ! Предварительный диагноз – множественная миелома. Подскажите, пожалуйста, стоимость ПЕТ и как записаться ?

      • Доброго дня! Лікарня надає допомогу тільки повнолітнім громадянам з 18 років. Але лікарня має договір про співпрацю з дитячею лікарнею Охматдит і при координації з їх боку таке дослідження може бути проведено дитині. Вам необхідно звертатись до Охматдиту.

      • Скільки коштує ПЕТ КАТЕ всіх кісток і голови?

  2. Я записана на 13 травня, куди і на котру годину підходити на ПЕТ-КТ, додзвонитися не можу!

    • м. Київ, вул. Академіка Заболотного, 21
      Всеукраїнський центр радіохірургії, 2й поверх.
      Телефони: 38 (096) 492-76-54, +38 (044) 259-63-61 (ПЕТ/КТ)

  3. Доброго дня. А за скільки часу наперед треба записуватися?

  4. Доброго дня. Скажіть, будь ласка, Як пройти ПЕТ КТ шийки матки або органів малого тазу? Завчасно дякую.

  5. Чи можна проводити ПЕТ КТ в період менструального циклу?

  6. Як і на коли записатися на Пет органів малого тазу. Мене цікавить матка. І скільки це коштує.

  7. Христина

    Доброго дня. Підскажіть будь-ласка чи Ви працюєте, і який графік роботи у Вас?

© Клінічна лікарня "Феофанія" ДУС
Використання матеріалів (логотипів, фотографій, статей) - заборонено правовласником. тел. 380442994910